A járványról lassan újra a politika felé fordul a nyugat-balkáni országok figyelme

stevanaksentijevic képe a Pixabay -en.

Belgrád/Pristina/Szkopje/Podgorica/Szarajevó, 2020. április 27., hétfő (MTI) – Miután a nyugat-balkáni ország többségének vezetése úgy ítélte meg, hogy a koronavírus-járvány lecsengőben van, egyre kevésbé foglalkoznak már magával a fertőzésekkel vagy azok megelőzésével, inkább ismét a belpolitika felé fordul a figyelem.

Szerbiában egy nap alatt 7779-ről 8042-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A nyugat-balkáni ország március 15-én hirdetett szükségállapotot, ezt követően nem hívták össze a parlament ülését, kedden viszont a képviselők visszatérnek az törvényhozásba, és hamarosan folytatódnak az április 26-ára tervezett általános választások előkészületei is.
Szerbia azon kevés ország közé tartozik, ahol felfüggesztették a parlament működését az új típusú koronavírus-járvány kitörésekor, a döntés miatt számos bírálat érte az ország vezetését. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a kormánypártok mellett a képviselőház munkáját bojkottáló ellenzék is visszatér-e a parlamentbe.
Koszovóban az utóbbi 24 órában 731-ről 763-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A járvány kirobbanásával egy időben bukott meg a pristinai kormány. A helyi sajtó jelentései szerint hétfőn várhatóan összehívják a parlamentet, és a képviselők még a héten megszavazhatják az új összetételű kormányt.
Észak-Macedóniában vasárnapról hétfőre 1367-ről 1386-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az ország vezetése hétfőn dönt arról, hogy a május elsejei hétvégén is érvényes lesz-e a hétvégi kijárási tilalom, vagy felfüggesztik azt az ünnepek miatt. A várakozások szerint éppen azért, mert sokan vonulnának a szabadba, vagy találkoznának ismerőseikkel, nem engedélyezik majd a szabad mozgást, május 4-étől kezdve viszont a bejelentések szerint nem lesz hétvégi kijárási tilalom a nyugat-balkáni országban.
Montenegróban az utóbbi 24 órában eggyel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, így már 321 betegről tudnak. Az Egészségügyi Világszervezet montenegrói irodájának vezetője szerint hamarosan Montenegróban is kötelezővé teszik a maszk viselését a nyilvános helyeken, az eddig bevezetett elővigyázatossági intézkedések is hatékonynak bizonyultak. A járvány kitörése óta a fertőzöttek körülbelül fele már meggyógyult.
Bosznia-Hercegovinában hétfőre 1486-ról 1516-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A koronavírus-járvány gazdasági következményeinek kezelése érdekében újra kellett tervezni az ország idei költségvetését. Az új terv felháborodást keltett a művelődési intézmények vezetőiben, a kultúrára ugyanis korábban is csupán kis összeget fordított Szarajevó, az újratervezés után pedig ezeket a támogatásokat is megvonták erre az évre.

További cikkek