A korlátozások enyhítése mellett a Nyugat-Balkánon is további elővigyázatosságra van szükség

Danilo Krnjaić képe a Pixabay -en.

Pétrvárad – Danilo Krnjaić képe a Pixabay -en.
Belgrád/Pristina/Szkopje/Podgorica/Szarajevó, 2020. április 24., péntek (MTI) – Fokozatosan enyhítenek a korlátozó intézkedéseken a nyugat-balkáni országokban, a hivatalos szervek azonban továbbra is mindenkit arra kérnek, tartsa be az elővigyázatossági intézkedéseket, ne kockáztassa a megfertőződést.

Szerbiában csütörtökről péntekre 7114-ről 7276-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A legfrissebb adatok szerint eddig 139-en haltak bele a Covid-19 betegségbe, 1063-an pedig már felgyógyultak belőle. Az illetékesek közölték, hogy ezen a hétvégén, valamint a május elsejei ünnepek idején is teljes kijárási tilalom lesz érvényben, május 4-től viszont várhatóan megszüntetik a hétvégi egész napos kijárási tilalmat, és csak az éjszakai tiltás marad érvényben. A még hatályos döntés szerint hétköznapokon 18 és 5 óra között, hétvégén pedig péntek 18 és hétfő 5 óra között tilos az utcára lépni az embereknek Szerbiában.
Koszovóban egy nap alatt 630-ról 669-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A kormány bejelentette, hogy a héthetes kényszerszünet után május elején fokozatosan megnyithatnak az üzletek, az elővigyázatossági intézkedéseket azonban be kell tartani.
Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1259-ről 1300-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A kormány kötelezővé tette a maszkok és a kesztyűk használatát a köztereken és a zárt helyiségekben. Mint mondták, májusig csak figyelmeztetik az embereket, utána viszont már pénzbüntetésre számíthatnak azok, akik nem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket. Többen is szóvá tették, hogy az egészségügyi miniszter munkája is kockázatokkal járhat, a tárcavezetőn mégsem végeztek koronavírus-tesztet. Az illetékes minisztérium közölte, csütörtökön letesztelték Venko Filipcse minisztert, az eredmény negatív lett a SARS-CoV-2 vírusfertőzésre.
Montenegróban péntekre 315-ről 316-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Dusko Markovic miniszterelnök bejelentette, hogy május 4-től jelentősen enyhítenek a bevezetett korlátozó intézkedéseken, újra nyithatnak a kis- és közepes vállalkozások, május második felétől pedig már a vendéglátóhelyek is. A nyitott köztereken már péntektől engedélyezett a sportolás, ám tiszteletben kell tartani az ajánlott kétméteres távolságot.
Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 1368-ról 1413-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az Európai Unió 330 millió eurós támogatást hagyott jóvá az ország számára az új típusú koronavírus-járvány elleni harc kezelésére. Kormányzati közlések szerint az összeget főként az egészségügyi rendszer fejlesztésére fordítják majd, de a tervek szerint a gazdaság újraindításában is segíthet.

További cikkek