A koronavírus-járvány után a hatékonyabb segítségnyújtás feltételeit kell megteremteni

EPP-HungarianPress

Hölvényi György sajtóközleménye

Az Európapi Parlament plenárisa ma a koronavírus-járvány külpolitikai következményeiről folytatott vitát. Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő, a Fejlesztési Bizottság (DEVE) néppárti szakmai felelőse írásbeli hozzászólásában hangsúlyozta: „A valósághoz legalább közelítő európai válaszok érdekében új megközelítésre van szükség a fejlesztési és humanitárius források felhasználásában”.

A politikus kiemelte: „A járvány világszerte számos, pontosan még nem felmérhető problémát fog eredményezni, a gazdasági visszaesés pedig szűkíti a rendelkezésre álló forrásainkat. Mindeközben a partnerországokban a humanitárius és fejlesztési szükségletek folyamatosan növekednek”.

A néppárti képviselő nyomatékosította, hogy a koronavírus-járvány közvetlen humanitárius következményeinek kezelése mellett figyelmet kell fordítanunk a járvány hosszabb távú, gazdasági és társadalmi hatásaira is. „El kell kerülnünk, hogy elhúzódó humanitárius válsággócok alakuljanak ki az olyan régiókban, mint Észak-Kelet-Nigéria, Burkina Faso vagy Dél-Szudán, amelyek az Európába tartó migráció kiindulópontjai lehetnek”. Aláhúzta, ez csak akkor lehetséges, ha a humanitárius és fejlesztési támogatások elosztása az eddigieknél jóval jelentősebb mértékben, az adott ország, régió és a helyi közösségek valós szükségletei szerint történik meg.

Hölvényi György rávilágított, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a rendelkezésre álló anyagi erőforrásokat az eddigieknél lényegesen hatékonyabb módon kell hasznosítani, nagyban ezen múlik az európai szerepvállalás hitelessége. Hozzátette: „A hatékonyság fokozásához nagyban hozzájárul a fejlődő országok helyi közösségeivel folytatott közvetlen párbeszéd. Ebben a munkában az EU megbízható partnerei lehetnek azok a helyi egyházak, amelyeket sajnálatos módon az Unió fejlesztéspolitikájában gyakran hátrányos megkülönböztetés éri”.

„Amikor az Unió polgárai is támogatásra szorulnak, egyszerűen nem hagyható figyelmen kívül a helyi egyházak által végzett fejlesztési és humanitárius tevékenység és az erőfeszítéseik által jelentett, eddig ki nem aknázott tartalékok” – zárta írásbeli felszólalását a kereszténydemokrata képviselő.

Brüsszel, 2020. június 18.

További cikkek