A közös múltunk erőszakos átírására tett kísérlet a kommunista időket idézi

EPP-HungarianPress

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye

Az Európai Parlament plenáris ülésén vitatták meg az Amerikai Egyesült Államokban rendőri túlkapás következtében elhunyt férfi, George Floyd esetét, és fogadtak el határozatot. Az Európai Parlament baloldali és liberális frakciói által megfogalmazott határozat sajnálatos és elfogadhatatlan módon kiáll azon szélsőséges és erőszakos mozgalmak mellett, amelyek az incidens kapcsán vandál módon lépnek fel, és a közös múltunk erőszakos átírására törekednek.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja sajnálatát fejezi ki a szomorú halálesethez vezető rendőri túlkapás miatt, és bízik abban, hogy az elkövetők szigorú felelősségre vonása a jogszabályok szerint megtörténik.

Meggyőződésünk, hogy a rasszizmus minden formája ellen határozottan fel kell lépni.

Ugyanakkor elítéljük az erőszak és a vandalizmus minden formáját is. Elfogadhatatlannak tartjuk a szélsőséges baloldali mozgalmak vandál fellépését és agresszív világnézetét. Ezek a mozgalmi erők a sajnálatos esetet ürügyként felhasználva igyekeznek igazolni a vandalizmusukat, fosztogatásaikat, erőszakos szobordöntő akcióikat, és a biztonságról gondoskodó rendfenntartó erők megtámadását.

Az amerikai és európai városokban zajló erőszakos események veszélyt jelentenek a demokráciára, és szándékosan újabb társadalmi feszültségeket szítanak. A szélsőséges baloldali mozgalmaknak a történelem leegyszerűsítésére és a közös múltunk erőszakos átírására szobordöntögetésekkel és szoborrongálásokkal tett kísérletei a kommunista időket idézik.

Szomorúan látjuk, hogy az Európai Néppárt frakciója ismét engedett a baloldal nyomásának, és támogatta a kirívóan egyoldalú, szélsőbaloldali logikára és érvrendszerre épülő határozatot. Meggyőződésünk, hogy a jog és a rend értékeit képviselő politikai családként az Európai Néppártnak egy józan és határozott, önálló álláspontot kellene képviselnie a kérdésben. A Néppárt határozottan elítéli a rasszizmus minden formáját, ugyanakkor a néppárti frakció nem igazolhatja az erőszakot és a közös történelmi múltunk erőszakos, ideologikus megtagadását. Sajnálatos, hogy a Néppárt nem a saját értékeit képviselte a határozat megszavazásakor, hanem a baloldali és liberális frakciók nyomására beállt azok sorába, akik a rendőri túlkapás téves értelmezéséből kiindulva szélsőséges baloldali mozgalmak erőszakos világnézetét akarják rákényszeríteni az emberekre.

Brüsszel, 2020. június 19.

További cikkek