„A megemlékezéseknek hatalmas közösségmegtartó ereje van” – Világszerte megünnepli a helyi magyarság március 15-ét

kokarda-pixabay

A Miniszterelnökség közleménye
Magyarországon kívül sehol sem szabadnap, mégis, minden magyar közösségnek fontos ünnepe március 15. A megemlékezések nagy szerepet játszanak mind a régóta egy helyben élő, mind a valamely országba elszármazott magyarság identitásának megőrzésében. A rendezvények megszervezésében és lebonyolításában a helyi szervezeteken, iskolákon és egyházakon kívül a Petőfi Sándor Program 64 és a Kőrösi Csoma Sándor Program 112 ösztöndíjasa is aktívan részt vesz.

A programokat szerte a világban a március 15-öt megelőző hétvégén tartották, sok helyen azonban az ünnepet követő hétvégére időzítik.

A megemlékezések hagyományos elemei – az istentisztelet, koszorúzás, a gyermekeknek szervezett kézműves foglalkozások és a néptáncot, népzenét is integráló ünnepi műsorok – hasonlóak a szomszédos és a távolabbi országokban. Erdélyben éppen úgy kokárdát varrnak, mint Kárpátalján, Oslóban és Los Angelesben. Düsseldorfban csákót és pántlikát, Rimaszombaton (Szlovákia) koszorúzáshoz kihelyezhető zászlókat, Brüsszelben főkötőt és kardot készítenek.

Erdélyben március 15. alkalmából felkeresik az 1848/49-es szabadságharc legfontosabb emlékhelyeit a többi között Megyesen, Vízaknán, Segesváron vagy Temesváron. Más országokban a családi és a kulturális programok kapnak nagyobb hangsúlyt:  Prágában és Frankfurtban filmvetítést, Berlinben Tolcsvay László Magyar Miséjét, Oslóban Miklósa Erika és Dobi-Kiss Veronika operaénekesek ünnepi koncertjét élvezhetik az érdeklődők. Nagybányán tortaverseny, Lyonban magyaros ünnepi ebéd, Windsorban töltött káposzta, San Diegóban batyusvacsora színesíti a programot.

Idén először a különböző országokban élő magyar gyerekek közös videót készítenek, amit a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai koordináltak. A Kallos Bea által indítványozott projektben a magyar gyerekek a Nemzeti dal egyes, nekik kiosztott sorait mondják el, így áll össze végül a vers, 18 helyszín közreműködésével, Írországtól Amerikáig.

Március 15-nek erős összetartó és közösségépítő ereje van mind a különböző településeken és a különböző országokban élő magyarok, mind a magyarok és a más nyelvű lakosság, mind a magyarlakta külföldi és a magyarországi települések iskolái és kultúrát közvetítő szervezetei között. Így látogatnak az erdélyi Halmágyból a fogarasi központi rendezvényre, a kárpátaljai Gyertyánliget pedig műsorral vesz részt a kőrösmezei megemlékezésen. Amerikában Clevelandben a helyi és a Cleveland környéki közösségek éppen úgy együtt ünnepelnek, mint ahogy a Dél-Bánságban közös műsort ad Hertelendyfalva és Pancsova művelődési egyesülete, az erdélyi Zsobokon pedig a helyi és gödöllői diákok, akik a ‘Határtalanul’ program keretén belül keresnek fel több települést is. Vendégiskolák érkeznek az erdélyi Segesvárra, Szászrégenbe, valamint a rimaszombati eseményekre. A skóciai Perthben citera és skót duda szól egymás mellett, Szarajevóban pedig a Banja Lukaval közös ünnepi műsorban magyar és a helyi nyelven is felolvasnak majd.

A március 15-i programok megszervezésben mindenhol tevékeny részt vállalnak a történelmi egyházak, valamint a helyi és országos magyar szervezetek. Sok helyen az egyházak éves váltásban gondoskodnak az ünnepi rendezvények megszervezéséről, mint például San Franciscóban, vagy Erdély több településén. Lupényben mintegy időkapszulaként létrehoztak egy vándorládát és egy emlékkönyvet, amely minden évben más felekezetnél van, és amelyet minden év március 15-én továbbajándékoznak a soron következő felekezet számára.

A Kőrösi Program és a Petőfi Program ösztöndíjasai több helyen maguk is fellépnek, így például Berlinben a Magyar Mise előadásán a kórusban közreműködött az ösztöndíjasok által létrehozott Berlini Magyar Közösségi kórus is. A svájci Genfben 25 éve a Genfi Magyar Egyesület szervezi az ökumenikus istentisztelettel egybekötött megemlékezést, a kanadai Wellandban pedig több mint 50 éve hasonló műsorral ünneplik március 15-ét.

A magyar közösségek mindenhol nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyermekekkel és fiatalokkal is megismertessék a magyar történelem ezen fontos szakaszát. A magyar tanítási nyelvű iskolákban mindenhol felidézik az eseményeket, ahol pedig nem működik ilyen, mint például a kárpátaljai Nagybocskón, a fiatalok a Vasárnapi Iskolai tanárainak segítségével készülnek az ünnepre. A fiatalok részt vesznek az ünnepi műsorokban, akkor is, ha úgy, mint például Kanadában, az ott született második, sőt harmadik generációhoz tartoznak.

„Ezeknek a megemlékezéseknek, úgy gondolom, hogy sokkal nagyobb jelentősége van a szórványban, mint a tömb magyarságban. Annak, hogy különféle, a magyarságot érintő alkalmakra megemlékezünk, hatalmas közösségmegtartó ereje van” – írja a Petőfi Sándor Program kőhalmi ösztöndíjasa.

Miniszterelnökség

 

A Kőrösi Csoma Sándor Program és Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai által összeállított részletesebb leírás a külhoni magyar közösségek március 15-i programjairól

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján szervezett programok és megemlékezések a szomszédos országokban és világszerte (az ösztöndíjasok tájékoztatása alapján, a teljesség igénye nélkül)

SZOMSZÉDOS ORSZÁGOK – SZÓRVÁNY

ROMÁNIA

Medgyesen, Vízaknán és Segesváron, ahol 1949-ben Petőfi is harcolt, az emlékhelyek megkoszorúzásával, műsorokkal és gyermekprogramokkal ünnepelnek.

Koszorúznak a Medgyes melletti Szelindeken Bem tábornok és Petőfi Sándor egykori szálláshelyét őrző emléktáblánál, Kiskapun az egykori csata helyszínén a Petőfi Parkban és az erzsébetvárosi honvédsíroknál.

Segesváron a várban található Petőfi szobornál koszorúznak, a megemlékezést pedig Fehéregyházán tartják, a segesvári csata helyszínén, ahol Petőfi eltűnt. A városban a Bethlen Gábor Alap támogatásával vers- és prózamondó versenyt is szerveznek felső tagozatos általános iskolások és gimnáziumi diákok számára.

Vízaknán, ahol mintegy 300 elesett honvédet temettek az elhagyott sóbányákba, az emlékükre állított kopjafát koszorúzzák meg, a gyerekek pedig Esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk! címmel színdarabot adnak elő. Játékos, interaktív történelem órát és kokárdakészítő kézműves foglalkozást is tartanak számukra.

Temesváron a Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület kezdeményezésére az 1905-ben emelt újbesenyői Honvédemlékkőnél tartanak megemlékezést és koszorúzást, amivel szeretnék felhívni a figyelmet az Újbesenyő határában elesett 54 névtelen honvéd tiszteletére készült emlékmű felújításának fontosságára is. A városban a rendezvénysorozatot ünnepi műsor zárja a Csiky Gergely Állami Magyar Színházban.

Ünnepi gálaműsor lesz Brassóban a Drámai Színházban, és a Városi Színházban, Nagybányán is. A városban a hagyományos programokon kívül a Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület által szervezett BellaRivulina Tortaverseny díjkiosztójára is sor kerül.

Diákok lépnek fel a központi rendezvényeken Nagybánya mellett számos településen, Nagyszebenben pedig a magyar óvodai csoport műsora is része a koszorúzással egybekötött megemlékezésnek a Petőfi Sándor Parkban, valamint a volt Petőfi Sándor utcában, ahol a költő a Vízaknai csata előtt megszállt.

Máramarosszigeten a régi Máramaros megye egyetlen magyar iskolája, a Leőwey Klára Elméleti Líceum szervezi az ünnepséget, melyre a város teljes magyarsága hivatalos. Az iskolában tanítás nélküli munkanapot rendeltek el.

Az iskolákban is ünnepi előadásokkal készülnek, így például Magyarlapádon és Csernakeresztúron. Kőhalomban a szórványdiákotthon és a helyi iskola magyar tagozatának tanulói mutatnak be közös műsort.

Halmágyon, a háromnapos megemlékezés keretén belül ebben az évben először a Jakó Dénes Tanműhely gyermekcsoportja ad elő ünnepi műsort, szüleiknek, nagyszüleiknek és minden halmágyi megemlékezőnek.

A „Határtalanul” Program segítségével látnak vendégül nagykőrösi középiskolásokat Szászrégenben és gödöllői gimnazistákat Nagyszalontán, Körösfőn, Kolozsvárott és Zsobokon.

Zsobokon a gödöllői fiatalok a helyi iskola tanulóival közös műsorát szeretetvendégség követi és táncház zárja, Szászrégenben pedig a „Szebb világról álmodom” című műsort mutatják be, a helyi gyermekkórus, néptánccsoportok és ifjúsági színjátszó csoportok közreműködésével.

A népzene és a néptánc szerves része az ünnepnek, Csarnakeresztúron és Abrudbányán is szerveznek népzenei koncertet, Vajasdon pedig már ötödik alkalommal rendezték meg a „Tavaszi szél vizet áraszt….” című néptáncfesztivált, ahol felléptek Csombord, Nagyenyed, Székelykocsárd, Torockószentgyörgy, Miriszló, Felvinc, Bethlenszentmiklós, Péterfalva, Gyulafehérvár és Magyarlapád táncosai.

Az ünnepi műsor szervezésének joga minden évben más-más történelmi egyházé több településen, így például Fogarason, ahol idén a római katolikus egyház a soros.

Lupényben, ahol vándor ládát és emlékkönyvet is létrehoztak, ebben az évben az unitárius egyház helyez el emléket, majd adja azt tovább.

SZLOVÁKIA

Rimaszombaton a Csemadok helyi alapszervezete szervezi a megemlékezést. Koszorúzás és ünnepi műsor várja az érdeklődőket, ahol idén Szászi Zoltán, költő mondja a beszédet, és Solymos László a Most-Híd környezetvédelmi minisztere is köszönti az egybegyűlteket.

A Tompa Mihály Alapiskolában és a Tompa Mihály Református Gimnáziumban egész napos megemlékezés lesz, és a tanórákon is felelevenítik az eseményeket. Idén magyarországi vendégiskolák is érkeznek az eseményekre: a Szikszói Általános Iskola tanulói mellett többek között a Sárospataki Református Gimnázium, a Kecskeméti Református Gimnázium, valamint a Balázs Győző Református Líceum Miskolcról és a Gomba Levente Gimnázium Putnokról.

Pozsonyban a Petőfi-szobornál tartják az ünnepséget a Csemadok szervezésében, melyen fellép a somorjai Híd Vegyeskar.

Koszorúzás és ünnepi műsor lesz Lukanényén és Tornalján is, ahol a helyi magyar tanítási nyelvű alapiskola kerekasztal-beszélgetést is szervez, amelyre Budapestről és Pozsonyból is érkeznek történészek, filozófusok. Tornalján a hétvégén az iskola néptánccsoportjának részvételével forradalmi táncházat szerveznek.

Az Ung-vidéken és a Bodrogközben minden magyar tanítási nyelvű iskolában és óvodában lesznek kisebb-nagyobb megemlékezések a forradalomról. Imregen ünnepi játszóházat, Csicserben műsort, Nagykaposon a Csemadok által szervezett megemlékezést tartanak, Leleszen és Bacskában pedig a bacskai Rozmaring citerazenekar és énekcsoport lép fel.

SZERBIA

A Dél-Bánságban együtt ünnepel Hertelendyfalva és Pancsova művelődési egyesülete, az ünnepi műsorban mindkét fél felnőtt és ifjúsági csoportja szerepel.

Székelykevén és Kevevárán is megemlékezéseket szerveznek a művelődési egyesületek.

UKRAJNA

Gyertyánligeten rendhagyó színházi előadással készülnek, Nagybocskón pedig Szendrey Júlia életének azt a részletét mutatják be a naplója alapján, amikor férfiruhában a csatában elesett Petőfi után kutat.

BOSZNIA-HERCEGOVINA

Szarajevóban a város és Banja Luka közös ünnepi műsora mellett, ahol magyar és a helyi nyelven is felolvasnak, magyar képkiállítást is szerveznek. A produkcióknak része a Szarajevóban szolgálatot teljesítő katonák, és a helyi magyar egyesület óvodásainak műsora is.

MACEDÓNIA

Macedóniában, Szkopjében, a megemlékezést a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete és a nagykövetség szervezi. A szervezet ünnepi műsorral készül, emellett koszorúznak a korábbi években felavatott emléktábláknál és a 2017-ben átadott Macedón-Magyar Barátság Parkban. Az érdeklődők meghallgathatják Dr. Kedves Gyula alezredes, a budapesti Országgyűlési Múzeum szakmai vezetőjének előadását is.

CSEHORSZÁG

Prága, Brünn, Ostrava és Teplice koszorúzással, ünnepi előadásokkal és filmvetítéssel ünnepel, Dobronyban pedig emléknapot szerveznek Ormai Norbert honvéd ezredes tiszteletére.

LENGYELORSZÁG

Varsóban Bemowo, Óbuda testvér kerülete Magyar hetet szervez, melynek keretében több magyar filmet is levetítenek. Ezen kívül koszorúztak Petőfi Sándor és Bem József tábornok szobránál, a nagykövetség szervezésében koncertet ad Szalóki Ági, majd ünnepi fogadásra kerül sor. A Varsói Tudományegyetem Magyar Tanszéke, a diákok és a tanszéki kórus szereplésével tart megemlékezést. “

MEGEMLÉKEZÉSEK EURÓPÁBAN ÉS AMERIKÁBAN – DIASZPÓRA

AUSZTRIA

Bécsben már február végétől szerveztek tematikus gyermekprogramokat és kézműves foglalkozásokat. Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének megemlékezésén jelen volt Dr. Perényi János, Magyarország ausztriai nagykövete és Dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa, a Petőfi és Kőrösi programok vezetője is.

A Collegium Hungaricumban a Bécsi Magyar Iskolaegyesület emlékezik, és ugyanitt tartják „A tűz márciusa” című rendezvényt az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalának támogatásával. A Bécsi Magyar Otthonban pedig a legkisebbekhez viszi közelebb a szabadságharc történéseit az Aranyalma Páros Vagyok bátor, jó vitéz című zenés mesejátéka.

NÉMETORSZÁG

Nünbergben filmvetítéssel és a Hétvégi Magyar Iskolában a diákok, cserkészek és a helyi citerazenekar közreműködésével megvalósított műsorral emlékeztek. A központi rendezvényt és ünnepi műsort a hétvégén tartják, ahol Rozmán Lajos, az Nürnbergi Magyar Kultúregyesület leköszönt elnöke ünnepélyes keretek között veheti át a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgárai tagozat kitüntetést.

Düsseldorfban ünnepi szentmisével és műsorral emlékeznek az 1848-as szabadságharc hőseire, a Kölni Magyar Suli diákjainak és a hageni Vadrózsa néptánccsoportnak a közreműködésével. A gyerekek kézműves foglalkozáson csákót és pántlikát készítenek. Aachenben a helyi Magyar-Német Baráti Kör szervez megemlékezést.

Frankfurtban a Lehel Vezér cserkészcsapat színjátékkal, katonadalokkal, filmvetítéssel színesített műsorát nézhették meg az emlékezők, a berlini közösség pedig 14-én Tolcsvay László; Magyar Miséjét hallgatja meg. Az előadás, bár több német városban megfordult már, először jutott el Berlinbe.

BELGIUM

Brüsszelben számos gyerekprogramot szerveznek, közte verbunkos-toborzó táncházat és kézműves foglalkozásokat, ahol csákót, főkötőt, kardot és horgolt kokárdát készítenek. A városban családok számára szervezett forradalmi emléksétával idézik fel a szabadságharcot. Az ünnepségsorozat részeként megkoszorúzzák Jósika Miklós emléktábláját, valamint Kossuth anyjának, Wéber Karolinának az emlékművét.

Az ugyancsak belgiumi Halles Saint-Géryben a Magyar Néppárti Képviselőcsoport és a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság tart megemlékezést, melyen részt vesz Deli Andor európai parlamenti képviselő és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

A Magyarok Angliai Országos Szövetsége Londonban szervez a hétvégén ünnepi színi előadást, amely különböző idősíkokat, valamint angol és magyar helyszíneket sző egybe, és amelynek rendezője a szeptemberi Bartók emléknap szervezője, Király Attila.

Az Írországi Corkban a magyar iskolában és óvodában lesz rendhagyó történelemóra és vetélkedő, e mellett részt vesznek a külföldön élő magyar gyerekek közreműködésével készített videós projektben is.

A skóciai Perthben már 23. alkalommal tartják meg a Magyar Napot. Az ünnepi műsor mellett magyar ebéd, családi programok, kézműves foglalkozás és néptánc programok várják a résztvevőket, ahol citera és skót duda szól majd egymás mellett.

FRANCIAORSZÁG

A francia Grenoble-ban az ünnepi műsorban magyar népzenét játszanak zongorán és tárogatón, emellett Széchenyi emlékkiállítás is megtekinthető.

Lyonban gyermekfoglalkozás, ünnepi műsor és magyaros ünnepi ebéd várta az emlékezőket, Strasbourgban pedig a pécsi Zengő együttes ad ünnepi koncertet, majd gyermek és felnőtt táncház zárja a rendezvényt vonós és moldvai muzsikával, tánctanítással.

FINNORSZÁG

A finn Turkuban kávéházban gyűlnek össze magyarok, Tamperében pedig a magyar tanórákon a Nemzeti dalt szavalják a gyerekek.

Helsinkiben nagykövetségi fogadással és Talpra magyar! címmel szervezett közös kirándulással emlékeznek, a kelet-finnországi Joensuuban pedig az érdeklődőket a magyar zene történetét bemutató előadás és koncert is várja.

NORVÉGIA

Osloban gyermekfoglalkozást szerveznek, kokárda és huszárcsákó készítéssel, este pedig a norvégiai Magyarok Baráti Körének gyermek és felnőtt színjátszói mutatják be műsorukat. Miklósa Erika és Dobi-Kiss Veronika operaénekesek ünnepi koncertet adnak március 19-én, a nagykövetség támogatásával.

SVÁJC

Genfben már 25 éve a Genfi Magyar Egyesület szervezi az ökumenikus istentisztelettel egybekötött megemlékezést, a Szent Bonifác templomban.

PORTUGÁLIA

Lisszabonban családi programokat szerveztek, a gyerekeket kézműves foglalkozással, arcfestéssel, kerti játékkal, kürtöskaláccsal, minden korosztályt táncházzal és gulyáslevessel, a felnőtteket borral várták.

SPANYOLORSZÁG

Madridban a követség szervez március 19-én, a hajdani diplomatára, a királyi követ Marosy Ferencre emlékezve emléktábla-avatást és konferenciát, majd ünnepi fogadást tartanak.

KANADA

A kanadai Torontóban, ahol mintegy 150 ezer magyar él, a magyar közösség nemzeti és állami ünnepeinek, rendezvényeinek Észak-Amerika egyik legnagyobb kulturális centruma, a Kanadai Magyar Kultúrközpont ad otthont. Itt tartják a március 15-i megemlékezést is, amelyre a helyi iskolák diákjai, a cserkészek, és a helyi néptáncegyüttes növendékei is ünnepi műsorral készülnek.

Wellandban több mint 50 éve hasonló felépítésű műsorral ünneplik március 15-ét, melyen gyerekek is fellépnek. A műsornak hagyományosan részei a Halász Vadász Társaság előadásában elénekelt Kossuth nóták.

Windsorban megemlékezés lesz a magyar iskolában és a helyi fiatalság is készül színielőadással a központi ünnepségre.

Edmonton magyar közössége, mint évtizedek óta mindig, a Magyar Házban tartotta a megemlékezést, Ottawában pedig játékos, interaktív formában emlékeznek a forradalomra és szabadságharcra az ottawai magyar iskola tanulóival és a cserkészcsoport tagjaival.

USA

New Yorkban a nagykövetség, a Magyar Ház és több magyar szervezet cserkészcsapatokkal közösen koszorúz a Kossuth szobornál, majd koncertet és fogadást rendeznek a Magyar Házban, ahol fellép a Pilvax Players és az Arany János Magyar Óvoda és Iskola diákjai és tanárai

A Clevelandben, San Franciscóban és San Diegóban élő magyarok is minden évben megemlékeznek a szabadságharcról. A Los Angeles-i iskolákban az órákon is felidézik 1848/49-et, a cserkészek pedig kokárdát varrnak, dalokat tanulnak, és felkeresik az USC Gardent, ahol Kossuth szobránál koszorúznak.

További cikkek