A nemzeti régiók védelmében gyűjt aláírásokat a Székely Nemzeti Tanács

europai_polgari_kezdemenyezes

Budapest, 2020. március 4., szerda (MTI) – A Székely Nemzeti Tanács arra biztat mindenkit, hogy támogassa a nemzeti régiók védelme érdekében indított európai polgári kezdeményezést.
A szervezet külügyi biztosa az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában emlékeztetett arra, hogy május 7-ig hét uniós tagállamból egymillió aláírást kell összegyűjteniük annak érdekében, hogy az Európai Bizottság kötelező jelleggel foglalkozzon a kezdeményezéssel.
Arra kérik a felvidéki, a horvátországi és a szlovéniai magyarokat is, hogy támogassák a törekvést. Az online szignókat a nemzetiregiok.eu weboldalon várják – tette hozzá Dabis Attila.
Elmondta: a kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió saját erőforrásokat biztosítson Európa hagyományos nemzeti közösségei számára annak érdekében, hogy szülőföldjükön megőrizhessék identitásukat, ily módon hozzájárulva Európa nyelvi és kulturális sokszínűségének megóvásához.
Közölte, online már csaknem 200 ezren szignálták a kezdeményezést és további mintegy 300 ezer aláírás gyűlt össze papír alapon. Van lehetőség a kezdeményezés támogatására a március 10-én, a Székely szabadság napja alkalmából Marosvásárhelyen és Budapesten sorra kerülő rendezvényeken – mondta a külügyi biztos.

További cikkek