A szerbiai választásokon ajánlott a védőfelszerelés, Montenegró lezárta Boszniával közös határát

nyugat-balkan

Belgrád/Pristina/Szkopje/Szarajevó/Podgorica, 2020. június 19., péntek (MTI) – A vasárnapi szerbiai választásokon a szavazóknak ajánlott a maszk és a kesztyű viselése, valamint a megfelelő távolság betartása egymástól annak érdekében, hogy elkerüljék a tömeges koronavírus-fertőzéseket – hívták fel a figyelmet a szerb hatóságok. Montenegró a fertőzöttek számának növekedése miatt lezárta Boszniával közös határát.

Szerbiában egy nap alatt 12 522-ről 12 616 emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Csütörtökön egy halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel 258-ra nőtt az elhunytak száma. A szerbiai válságstáb és a választási bizottság döntése értelmében a vasárnapi voksoláson a szavazatszedőknek kötelező, míg a szavazópolgároknak ajánlott a maszk és a kesztyű használata és a kellő távolság tartása egymástól.
Koszovóban az utóbbi 24 órában 1833-ról 1916-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Nem volt újabb halálos áldozata a Covid-19 betegségnek. A kis balkáni államban eddig 34-en haltak bele a betegségbe.
Észak-Macedóniában csütörtökről péntekre 4482-ről 4664-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt hatan haltak bele a betegség szövődményeibe, és ezzel 216-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Az egészségügyi miniszter büntetést helyezett kilátásba azon koronavírus-fertőzöttek számára, akik hamis adatokat adnak meg arról, kikkel kerültek kapcsolatba az utóbbi időben, illetve hogy hol töltik le a karanténra kijelölt időszakot.
Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 3141-ről 3194-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában senki nem halt bele a betegségbe, így a Covid-19 betegség halottainak a száma az országban 168 maradt. A fertőzöttek számának jelentős növekedése az utóbbi napokban aggodalommal tölti el az országban élőket, attól tartanak, hogy ismét korlátozó intézkedéseket vezetnek be, az pedig a korábbinál is súlyosabb csapást mérhet a gazdaságra.
Montenegróban péntekre négy új fertőzöttet regisztráltak, így 337-re nőtt az összes fertőzött száma. Az Adria-parti országban hetek óta nem volt halálos áldozata a vírusnak, a járvány ideje alatt kilencen haltak bele a betegségbe. A montenegrói kormány a fertőzöttek számának növekedését látva úgy döntött, ismét kötelezővé teszi a maszk használatát a nyilvános helyeken. Emellett Podgorica ismét lezárta határát a Bosznia-Hercegovinával, mert a betegek a szomszédos országban fertőződtek meg. Boszniából kizárólag 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel lehet Montenegróba utazni.

További cikkek