Az egyházak szerepe a járvány utáni újjászületésben

EPP-HungarianPress

Hölvényi György sajtóközleménye

„Az egyházak a világjárvány elleni küzdelemben is készek az emberiség segítségére lenni” – hangsúlyozta Hölvényi György EP-képviselő (Fidesz-KDNP) az Európai Néppárt frakciója vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportjának online ülésén. A szerdai találkozó első alkalommal adott lehetőséget annak bemutatására, hogy a történelmi egyházaknak milyen szerepe van a koronavírus-járvány okozta válság utáni újjászületésben.

Hölvényi György a testület társelnökeként felidézte: „Az uniós intézményekben egyedül a néppárti vallásközi munkacsoport foglalkozik a járvány alatti egyházi szerepvállalás és szociális tanítás bemutatásával”. A kereszténydemokrata képviselő példaként állította a vallási közösségek felelősségvállalását a járvány idején, amellyel egész Európában komoly emberi és intézményi erőforrásokat mozgósítanak a szükséget szenvedők megsegítésére.

A járvány fontos tapasztalata, hogy az emberi élet védelmének mindig meg kell előznie a gazdasági megfontolásokat, hangsúlyozta Manuel Barrios Prieto atya, a COMECE katolikus püspökkari szervezet főtitkára.

Dr. Jörgen Skov Sorensen, a CEC nemzetközi protestáns-ortodox szervezet főtitkára szerint a járvány hatalmas próbatétel elé állította az élő közösségre épülő hitéletet, az egyházaknak ugyanakkor sikerült a reményt és a tevékeny segítségnyújtást közvetíteni a szükséget szenvedők felé.

Rev. George Valcu, a CROCEU ortodox uniós képviselet irodavezetője fontosnak nevezte, hogy a gazdasági élet fokozatos újraindításával párhuzamosan a hitélet gyakorlása elől is elháruljanak az akadályok Európa valamennyi országában.

Hölvényi György a segítségnyújtás kapcsán felhívta a figyelmet: „A dolgoknak sorrendje van, először a családért, majd a szűkebb és tágabb környezetért tud az ember felelősséget vállalni”. A szolidaritás csak akkor hiteles, ha ezzel a felelősségvállalással együtt jár, különben csak óhaj marad, zárta a rendezvényt a magyar képviselő.

Brüsszel, 2020. június 24.

További cikkek