Az Európai Unió több százmillió euróval támogatja a nyugat-balkáni országokat és a keleti partnerállamokat

nyugat-balkan

Brüsszel, 2020. március 30., hétfő (MTI) – Az Európai Unió több százmillió euróval támogatja a nyugat-balkáni országokat é sa keleti partnerállamokat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – hangzott el az Európai Bizottság hétfői, videokonferencia keretében tartott sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

A nyugat balkáni országok – Albánia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó és Szerbia – 38 millió euró összegű azonnali támogatást kapnak, az egészségügyi sürgősség kezelésére, amely magában foglalja orvosi és védőfelszerelések vásárlását és a kórházi kapacitások fejlesztését. Emellett, az Európai Bizottság még 374 milliót csoportosít át, hogy segítse a régió gazdasági felépülését.
Az unió végrehajtó testülete további 140 millió gyorssegélyt mozgósít a keleti partnerországokba -Örményországba, Azerbajdzsánba, Fehéroroszországba, Georgiába, Ukrajnába, és Moldovába – valamint 700 millió euró összegű támogatást nyújt a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére a térségben.
Várhelyi Olivér az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa hangsúlyozta: “Az EU egy még nem tapasztalt válsággal néz szembe, de még ebben a helyzetben is kiáll keleti és nyugati partnerei mellett. Azonnal reagálunk mind az egészségügyi vészhelyzetre, mind ezen régiók társadalmainak és gazdaságainak hosszabb távú szükségleteire”

További cikkek