Az orosz és a kínai elnök az egészségügyi együttműködés elmélyítéséről egyeztetett

coronavirus

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2020. március 19., csütörtök (MTI) – Az egészségügyi és a gyógyszeripari készítmények terén való együttműködés elmélyítéséről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök – közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

Putyin nagyra értékelte a koronavírus terjedése elleni küzdelemben elért kínai sikereket. A közlemény szerint a felek részletesen megvitatták a világjárvány következtében kialakult helyzetet, annak figyelembevételével, hogy a két ország kezdetektől fogva szorosan együttműködött.
Az orosz egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy szakembereinek sikerült teljes mértékben dekódolniuk a SARS-CoV-2 koronavírus genomját, ami lehetővé teszi a kórokozó evolúcióját, és így a gyógyításhoz szükséges készítmények előállítását. Ehhez szakforrások szerint legkevesebb fél évre lesz szükség.
A tárca a kutatás során nyert adatokat továbbította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által használt adatbázisba.
Oroszországban csütörtökre 199-re emelkedett a hivatalosan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Moszkvában bejelentették, hogy elhunyt egy SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzött 79 éves nő, aki több krónikus betegségben is szenvedett, halálának közvetlen okozója azonban egy leszakadt vérrög volt.
A fertőzöttek száma egy nap alatt 52-vel nőtt, és a koronavírus terjedése immár 23 orosz régiót ért el. Ezért csütörtökön már mind a 85 oroszországi régióban fokozott készültséget vezettek be.
A járvány elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) csütörtökön bejelentette, hogy ezentúl minden, Oroszországba külföldről visszatérő személy számára kötelező a kéthetes önkéntes karantén. Az érintettek kötelesek egy erre rendszeresített “forródróton” bejelenteni hazatérésüket.
Az Aeroflot orosz légitársaság egyébként hétfőtől április 30-ig felfüggeszti a légi járatokat Moszkva és Budapest között.

További cikkek