Boszniában már vannak gyógyultak, a többi nyugat-balkáni ország a fertőzések megfékezésén dolgozik

Fotó: vajdasag.eu

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2020. március 17., kedd (MTI) – Bosznia-Hercegovinában az első két fertőzött már felgyógyult – közölték a hivatalos szervek kedden. Montenegróban továbbra sem diagnosztizáltak megbetegedést, a térség országai újabb intézkedéseket foganatosítottak az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Bosznia-Hercegovinában eddig 25 fertőzést regisztráltak, a járvány további terjedésének megfékezése érdekében az ország egyik részében katasztrófahelyzetet, a másikban rendkívüli helyzetet hirdettek.
Észak-Macedónia lezárta határait a külföldi állampolgárok előtt, a teherforgalom azonban zavartalanul folyik, ezen felül a szkopjei nemzetközi repülőteret is lezárták, csak a katonai és orvosi célokra, valamint teherszállításra használt gépek szállhatnak fel és le. Az ohridi repülőteret már korábban lezárták. Az észak-macedón egészségügyi minisztérium adatai szerint az országban 23 diagnosztizált fertőzött van.
Koszovóban kedd reggelig egy új fertőzést regisztráltak, így a betegek száma 16-ra nőtt. Csak az életfontosságú műtéteket végzik el, a fogorvosok is csak sürgős eseteket láthatnak el. A pristinai onkológiai klinika a következő két hétben nem kezeli a rákos betegeket a fertőzések elkerülése érdekében. A hivatalos ügyintézés nem állt le, de a kormány azt kérte, aki teheti, halassza későbbre az állami szervek felkeresését.
Montenegró ideiglenesen leállította a nemzetközi repülő-, vonat- és autóbuszjáratokat a vírus terjedésének megfékezése érdekében. Az Adria-parti államban a hivatalos adatok szerint továbbra sincs fertőzött, ám elővigyázatosságból több mint 390 embert helyeztek házi karanténba.

További cikkek