Egészségügyi védőfelszerelést ajándékozott Magyarország Boszniának

fotó Szijjártó Péter Szarajevóban – A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter miniszter és Fahrudin Radoncic, Bosznia-Hercegovina nemzetbiztonsági minisztere sajtótájékoztatót tart Szarajevóban 2020. április 16-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás
Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád/Szarajevó, 2020. április 16., csütörtök (MTI) – Kétszázezer maszkot és tízezer orvosi védőruhát ajándékozott csütörtökön Magyarország Bosznia-Hercegovinának annak érdekében, hogy a nyugat-balkáni ország meg tudja őrizni védekezési kapacitását.

A védőfelszerelést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át Szarajevóban és Banja Lukában. A tárcavezető a helyszínen kiemelte: Magyarország a Nyugat-Balkán szomszédságában él, ezért az az érdeke, hogy ott béke, nyugalom, stabilitás és fejlődés legyen. Szijjártó Péter rámutatott, hogy Bosznia-Hercegovina kifejezetten kulcsszerepet játszik a térség stabilitásának és békéjének megőrzésében.
A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy Bosznia-Hercegovina komoly kihívások előtt áll az illegális migráció tekintetében. “Ez egy migrációs útvonal, ezért fontos, hogy az ország a jövőben is mindent megtegyen az illegális migrációs folyamatok megállítása érdekében” – húzta alá.
Szijjártó Péter csütörtöki boszniai útja során találkozott Bisera Turkovic külügyminiszterrel, Fahrudin Radoncic biztonsági miniszterrel, valamint Milorad Dodikkal, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagjával.
Mint mondta, tárgyalópartnereivel egyetértettek abban, hogy “az illegális migráció veszélyes, meg kell állítani, és most nemcsak biztonsági, hanem nagyon komoly egészségügyi kockázattal is jár”. Ezért – annak érdekében, hogy Bosznia-Hercegovina védekezési kapacitása ne csökkenjen – Szarajevónak és Banja Lukának ugyanolyan mértékű segítséget, 100-100 ezer maszkot, valamint 5-5 ezer orvosi védőfelszerelést ajándékozott Magyarország.
Szijjártó Péter emlékeztetett arra is, hogy Magyarország a kezdetek óta segíti Bosznia euroatlanti és európai integrációs törekvéseit. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2022 végéig a magyar nagykövet látja el Szarajevóban a NATO-kapcsolattartó nagyköveti pozíciót, emellett négy magyar tiszt szolgál a NATO szarajevói parancsnokságán, és 168 magyar katona teljesít szolgálatot az Európai Unió boszniai katonai műveletében, és dolgozik magyar európai integrációs szakértő a külügyminisztérium stábjában is.

Szarajevó, 2020. április 16.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átadja az adományokat Bisera Turkovicnak, Bosznia-Hercegovina külügyminiszterének Szarajevóban 2020. április 16-án.
MTI/KKM/Borsos Mátyás

További cikkek