Egyre több nyugat-balkáni ország vezet be szigorú intézkedéseket

nyugat-balkan

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:
Belgrád, 2020. március 16., hétfő – Egyre több nyugat-balkáni ország vezet be szigorú intézkedéseket az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, a fertőzöttek száma azonban napról napra tovább nő.

Montenegróban ugyan még egy fertőzöttet sem regisztráltak, ám a podgoricai kormány elővigyázatosságból lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt. A döntés értelmében csak a montenegrói állampolgárok, a diplomaták, és azon külföldiek léphetnek be az Adria-parti országba, akik Montenegróban dolgoznak, ám minden külföldről érkező számára kötelezővé tették az önkéntes házi karantént. Bezárták a vendéglátó-ipari egységeket, a szórakozóhelyeket, a bevásárlóközpontokat és a sportlétesítményeket. Az áruforgalom továbbra is zavartalanul zajlik – közölte a montenegrói kormány. Az egy légtérben tartózkodók számát ötvenre korlátozták, míg a bejelentés szerint a nyitott piacokon sem tartózkodhatnak többen száznál.
Bosznia-Hercegovinában tömegek lepték el a bevásárlóközpontokat, élelmiszerüzleteket és gyógyszertárakat, mivel azonban egyszerre csak korlátozott számban tartózkodhatnak az üzletekben, az utcákon is hosszú sorok alakultak ki. A legtöbben lisztet, étolajat, konzerveket, rizst, tésztát és tisztítószereket vásárolnak, a gyógyszertárakban pedig a lázcsillapítókra, az influenza elleni gyógyszerekre és a vitaminokra van a legnagyobb kereslet. Az országban 24 fertőzöttről tudnak.
Koszovó felfüggesztette az összes induló repülőjáratot, nemzetközi busz- és vasúti járatot, valamint a településközi járatot is, az országba csak a koszovói állampolgárok léphetnek be, őket 14 napos házi karanténra kötelezik. Emellett az élelmiszerüzleteken és gyógyszertárakon kívül minden üzletet, éttermet, bevásárlóközpontot bezártak. Koszovóban 13 fertőzöttet regisztráltak hétfőig.
Az észak-macedóniai politikusok a járványra való tekintettel az április 12-re tervezett előrehozott parlamenti választás elhalasztását kezdeményezték a köztársasági elnöknél. Sztevo Pendarovszki államfő várhatóan a nap folyamán dönt az ügyben.

További cikkek