Elutasítjuk a szuverenitás durva megtámadását

EPP-HungarianPress

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye

Az Európai Parlament ma elfogadta a Cseh Köztársaság miniszterelnöke elleni, uniós pénzeszközök hűtlen kezelésével és összeférhetetlenségek miatt indított büntetőeljárással kapcsolatos állásfoglalását. Ezzel az Európai Parlament durván megtámadja egy tagállam, a Cseh Köztársaság szuverenitását, amikor a folyamatban lévő vizsgálat lezárulta előtt mond ítéletet a cseh kormányfő érdekeltségébe tartozó vállalatok állítólagos pénzügyi visszaéléseiről és a miniszterelnök feltételezett összeférhetetlenségéről.

„A Cseh Köztársaság miniszterelnöke elleni, uniós pénzeszközök hűtlen kezelése és lehetséges összeférhetetlenségek miatt indított büntetőeljárás újbóli megnyitása” című határozatot az Európai Parlament a tagállami szuverenitás, az ártatlanság vélelme és a tisztességes eljárás elvének figyelmen kívül hagyásával, egyértelmű és célzott politikai támadásra használja fel egy tagállam ellen.

A szövegben szereplő vádak között olyan pontok is szerepelnek, melyek nem nyertek bizonyítást, híreszteléseken, kiszivárogtatásokon alapulnak. Maga a határozat is úgy fogalmaz, hogy az ügyben a „bizottsági ellenőrzés még folyamatban van”. Példátlan, és veszélyes precedenst teremt, hogy az Európai Parlament politikailag motivált híresztelések alapján, személyeskedő támadást indítson egy uniós tagállam kormányfője ellen. Ez az eljárás rombolja az Európai Parlament tekintélyét és aláássa az intézmény és a tagállamok közötti, bizalmon alapuló együttműködés kereteit.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja elvi és eljárási okokból sem támogat egy olyan jelentést, amely politikailag elfogult, durván megsérti egy európai uniós tagállam szuverenitását, és amely egy demokratikusan megválasztott kormányról és annak miniszterelnökéről úgy mond ítéletet, hogy a feltételezett visszaélésekről folyó vizsgálatot még le sem zárták. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament pártpolitikai okokból egy független nyomozati eljárásba avatkozzon be. Az ilyen európai parlamenti döntések a jogállamiság megsértését jelentik.

Brüsszel, 2020. június 19.

További cikkek