Európai program magyar közreműködéssel a balkáni világzenéért

most_balkan

Budapest, 2020. március 3., kedd (MTI) – Négymillió euró (mintegy 1,375 milliárd forint) értékben európai program indul magyar közvetítéssel a balkáni világzene fellendítésére. A MOST elnevezésű projektet a Hangvető vezeti, a konzorcium tagjai az európai zeneipar kiemelkedő szereplői.
Ez az első alkalom, hogy magyar vezetésű projekt nyert a Kreatív Európa program legnagyobb kategóriájában. A MOST keretében zenészek, menedzserek, fesztiválszervezők és városi kreatívok számára írtak ki négy pályázatot, amelyek alapján képzések, csere- és gyakornoki programok, showcase-fesztiválok segítik a balkáni régió zenészeit – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.
A projekt egyszerre fejleszti a zenei infrastruktúrát, a világpiaci kapcsolatokat, illetve pótolja a támogatási programokat és a hiányzó kompetenciákat a menedzsment vagy a koncertszervezés területén.
Már elérhetőek a MOST honlapján (mostmusic.eu) a zenészek, fesztiválok, menedzserek és városfejlesztő kezdeményezések számára kiírt pályázatok. A komplex fejlesztési program küldetése, hogy közelebb hozza a balkáni régiót az EU-hoz a bővítés előtt, négy év alatt megtöbbszörözze a térség jelenlegi világzenei export-potenciálját.
“A Balkán Európa dél-keleti felének az egyik legizgalmasabb történetével rendelkezik, ami igaz a zenéjére is. Ma a Balkánról nagyon kevés zenekar jut el nyugatabbra, célunk, hogy a Balkán sok magas színvonalú világzenei előadója eljuthasson a világpiacra. Ezzel Magyarország közvetítő szerepét is erősíteni tudjuk a világzene területén” – idézte a közlemény Lelkes Andrást, a Hangvető ügyvezető igazgatóját.
A Hangvető a megálmodója és vezetője a MOST-nak, az Európai Unió Kreatív Európa Programja által kétmillió euróval támogatott projektnek. Mondik Gábor, a Kreatív Európa kultúra alprogram vezetője ennek kapcsán kiemelte: a Hangvető egy egész Európát érintő kulturális projektet irányít nagyon jelentős partnerekkel. “Új zenei fejlesztési stratégiát épít fel, ami a jövőben akár más régiókban is alkalmazható lehet”.
A Hangvető 2004 óta szervez koncerteket, fesztiválokat, képzési programokat, elsősorban nép- és világzenei, illetve dzsessz műfajban, és a közép- és kelet-európai terület egyik legfontosabb szereplője. A Hangvető szervezésében 2015 után 2020-ban is Budapesten rendezik meg a világzenei expót (Womex), a műfaj legfontosabb szakmai eseményét, amelyen a MOST pályázatán bejutott zenekarok közül is bemutatkozhatnak a kiválasztott előadók.
A MOST konzorcium partnerei között szerepel az újvidéki Exit fesztivál; a Songlines, a világ első számú világzenei magazinja; a Bozar brüsszeli Művészeti Központ és a Piranha, a Womex tulajdonosa, továbbá Temesvár, amely Újvidék mellett Európa Kulturális Fővárosa lesz 2021-ben. Közreműködik továbbá a European Music Council, az albán Remont Kapital Culture Center és a bolgár Fusion Embassy. A Kreatív Európa Program a fejlesztési terv költségvetésének felét állja, a másik felét a konzorciumi tagok teremtik elő.
A projekt célországai: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Észak Macedónia, Horvátország, Koszovó, Montenegró, Románia és Szerbia.

További cikkek