Horvátország és Szlovénia gazdaságélénkítő csomag bevezetését tervezi

Gábor Adonyi képe a Pixabay -en.

Gábor Adonyi képe a Pixabay -en.
Zágráb/Ljubljana, 2020. március 17., kedd (MTI) – Horvátország és Szlovénia gazdaságélénkítő csomag bevezetését tervezi a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet keddi ülésén bejelentette: sürgősségi eljárásban olyan törvényeket fogad el a héten parlament, amelyekkel növelik a nemzeti válságstáb hatáskörét. Ez követően elrendelik a szórakozóhelyek, a mozik, a kulturális intézmények, a bevásárlóközpontok, a szolgáltatást kínáló üzletek és vendéglátóhelyek bezárását. Mindezt annak érdekében teszik, hogy csökkentsék a társasági érintkezéseket – mondta.
Hozzátette: a parlament a héten dönt a kormány gazdaságélénkítő csomagjáról is, amelynek legtöbb intézkedése a turizmusra és az ahhoz kapcsolódó ágazatokra vonatkozik majd. Emellett elhalasztják a végrehajtási és felszámolási eljárásokat, három hónappal kitolják az adóbefizetések határidejét – amely további három hónapra meghosszabbítható lesz -, valamint lehetőséget biztosítanak a hitelek törlesztésének felfüggesztésére is – hangsúlyozta.
Horvátországban eddig 65 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és már három beteg épült fel.
Szlovéniában már korábban felfüggesztettek, illetve korlátoztak minden nem szükséges tevékenységet. Hétfőtől leállították a tömegközlekedést, keddtől pedig a repülőtereket is lezárták.
Janez Jansa szlovén kormányfő a nemzetbiztonsági tanács keddi ülését követően bejelentette: az új intézkedések célja, hogy a járvány alatt megvédjék a kiszolgáltatott csoportokat, valamint biztosítsák az állam, az infrastruktúra és a gazdaság működését egy ilyen helyzetben.
A hét végéig a parlament gyorsított eljárásban több olyan törvényt is elfogad, amellyel könnyíteni tudnak a vállalkozások működésén. Ilyen az adóbefizetések és egyéb kötelezettségek elhalasztása annak érdekében, hogy megvédjék a munkahelyeket – hangsúlyozta a kormányfő.
Szlovéniában kedden délután 14 óráig 273 volt a fertőzöttek száma.

További cikkek