Két millió euróval támogatja a szlovén kormány a muravidéki magyar kisebbség fejlesztési projektjeit

slovenia

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Zágráb/Ljubljana, 2018. március 27., kedd (MTI) A szlovén kormány 2020-ig kétmillió euró támogatást nyújt a szlovéniai magyar kisebbség fejlesztési projektjeihez a Muravidéken, ennek keretében támogatási szerződést írt alá Zdravko Pocivalsek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter, valamint Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke kedden Ljubljanában.

A pénzügyi hozzájárulás célja az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott térség gazdasági tevékenységének fejlesztése, új munkahelyek létrehozását, valamint a meglévők megőrzése, új infrastruktúra kialakítása és a meglévő fejlesztése, továbbá a térség turisztikai vonzerejének növelése. A jelenlegi szerződés 1,6 millió euróról szól, egy 360 ezer eurós projekt már lezárult.
Pocivalsek a sajtónak úgy nyilatkozott: a szlovén-magyar kapcsolatok kiválóak és az utóbbi években erősödtek, ehhez pedig nagyban hozzájárultak a határ két oldalán élő nemzeti kisebbségek.
Szlovénia támogatni kívánja a Muravidék gazdasági fejlődését, a kis- és közép vállalkozók lehetőségeinek bővülését. A turizmus fejlesztése pedig a térség kultúrájának és nyelvi identitásának a megőrzését is célozza – hangsúlyozta.
Muravidék Szlovénia legkevésbé fejlett régiója.
Horváth Ferenc az MTI-nek elmondta: a program hároméves időtartamra szól (2017-2020), és azok vehetnek részt benne, akik az őshonos magyar nemzeti közösség által lakott területen tevékenykednek, valamint hozzájárulnak a megfogalmazott célok megvalósításához.
Kiemelte, hogy négy pályázati kiírásra jelentkezhetnek az érdeklődők: vállalkozói befektetések ösztönzésére, idegenforgalmi kapacitásbővítésre és termék előállításra, EU-s pályázatokhoz szükséges önrészre, valamint turisztikai marketing tevékenységre.
A magyar közösség szempontjából nagyon fontos szerződésről van szó; mind Szlovénia, mind Magyarország felismerte, ahhoz, hogy a nemzeti kisebbségek fennmaradhassanak és megerősödhessenek, támogatni kell a gazdasági és a kulturális tevékenységüket – hangsúlyozta a magyar politikus.
Magyarország az elmúlt fél évben több mint 1,2 milliárd forintnyi támogatást nyújthatott szlovéniai magyar gazdáknak és vállalkozóknak.

További cikkek