Montenegróban is megjelent a vírus, Koszovó szükségállapotot vezethet be

Leonhard Niederwimmer képe a Pixabay -en.

Leonhard Niederwimmer képe a Pixabay -en.
Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2020. március 18., szerda (MTI) – Montenegróban is megjelent a koronavírus, az első két esetet kedden regisztrálták, a koszovói elnök pedig a járvány megfékezésének érdekében szükségállapot kihirdetését kérte a parlamenttől.

A montenegrói miniszterelnök kedd este jelentette be, hogy egy Egyesült Államokból 12 napja hazatért idősebb, valamint egy korábban Spanyolországban járt középkorú nőnél mutatták ki a Covid-19 betegséget.
Montenegró volt az utolsó az európai államok sorában, ahol kimutatták a decemberben Kínából kiindult világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét.
Észak-Macedóniában eddig 31 fertőzést regisztráltak. A fertőzöttek között négy egészségügyi dolgozó is van. Az egészségügyi miniszter arra számít, hogy a járvány végéig körülbelül kétezren fertőződhetnek meg az országban. Közölte, arra kell ügyelni, hogy ne ugrásszerűen növekedjen meg a betegek száma, mert akkor összeomolhat az ellátórendszer.
Bosznia-Hercegovinában 34-re nőtt a fertőzöttek száma. Kedden az egész ország területén veszélyhelyzetet hirdettek.
Koszovóban Hashim Thaci elnök azt kérte a parlamenttől, hogy a vírus megfékezése érdekében hirdessenek szükségállapotot. Ez azt is jelentené, hogy katonák vigyáznak a kórházakra és más egészségügyi intézményekre, valamint a határvédelemben is segítenek. A nyugat-balkáni országba, ahol eddig 19 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, vasárnap óta csak a koszovói állampolgárok léphetnek be. Az egészségügyi minisztérium közölte, a fertőzöttek legtöbbje Olaszországból tért haza, vagy kapcsolatba került olyannal, aki korábban Olaszországban járt.

További cikkek