Nem áshatjuk alá az EU gazdasági stabilitását vágyálmok finanszírozásával

EPP-HungarianPress

Győri Enikő tájékoztatója
Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága (ECON) ma szavazott az európai szemeszter keretében a 2020. évi fenntartható növekedési stratégiáról szóló jelentésről. Győri Enikő fideszes EP-képviselő, a jelentés néppárti felelőse a szavazást követően kiemelte: józan érvek mentén sikerült felépíteni a többséget a jelentés ellen, így a szakbizottság ma leszavazta az egyesített baloldal – szocialisták, zöldek, kommunisták – indítványát. Ennek köszönhetően a szocialisták versenyképességet aláásó javaslatai nem is kerülnek a jövő heti plenáris ülés napirendjére.
Győri Enikő a szavazást követően kifejtette: „A szemeszter eredeti céljaihoz képest a szocialisták, a kommunisták és a zöldek olyan elemeket szerettek volna megjeleníteni az Európai Parlament jelentésében, amelyek jelentősen gyengítették volna az EU versenyképességét. Bár a néppárti frakció a megbeszélések során törekedett a megállapodásra és egy kiegyensúlyozott szöveg kialakítására, a baloldal rugalmatlansága miatt végül lehetetlenné vált bármiféle megegyezés elérése”.
A baloldali elképzelések szembementek az uniós szerződésekkel, mert olyan témákat kívántak beemelni a szemeszterbe, melyek csorbították volna a tagállamok szuverenitását. „Ha a baloldalnak sikerült volna megvalósítani elképzeléseit, akkor a versenyképesség és a felelősségteljes fiskális politika nem jutna többé érvényre a szemeszterben. Ehelyett meggondolatlan költekezés lépne a helyébe; olyan projekteket finanszíroznának, melyekkel ugyan divatos mostanában politikailag dobálózni, mégis jelentős adóssághoz és munkahelyek megszűnéséhez vezetnének, hozzájárulva egy következő válság kialakulásához” – mondta a téma kapcsán a néppárti politikus.
Háttér: Az európai szemeszter létrehozásáról 2010-ben állapodtak meg a tagállamok, majd 2011-ben, Magyarország EU-elnöksége alatt indult útjára. Az európai szemeszter létrehozásának célja az volt, hogy a tagállamok felelős költségvetési politikát folytassanak, összehangolják gazdaságpolitikájukat és kezelni tudják az előttük álló gazdasági kihívásokat. A tagállamok célja a szemeszterrel, hogy ne érhesse őket felkészületlenül egy esetleges újabb válság, mint ahogy ez 2008-ban történt.

Brüsszel, 2020. március 4.

További cikkek