Önkéntesek segítik az időseket a Vajdaságban

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2020. április 6., hétfő (MTI) – Önkéntesek segítik a teljes kijárási tilalommal sújtott időseket a Vajdaságban, emellett a legrászorultabb mezőgazdasági termelők segítséget kapnak, hogy az új típusú koronavírus-járvány gazdasági következményeit könnyebben viseljék.

Mivel a 65 év felettiek számára teljes kijárási tilalom van érvényben Szerbiában, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) önkénteseket toborzott, akik elvégzik a bevásárlást és a gyógyszerbeszerzést az idősek számára. Az idősek hétvégenként egy napon reggel 4 és 7 óra között végezhetik el a szükséges bevásárlást, ha ezt egyedül meg tudják tenni. A 65 év felettiek a kijárási tilalom miatt a nyugdíjukat sem tudják felvenni, így az önkéntesek egyszeri felhatalmazással ezt is elvégzik.
Pásztor István, a VMSZ elnöke az MTI-nek hétfőn elmondta, valamivel több mint hétszáz önkéntes segíti az időseket Vajdaság-szerte. Mint mondta, hétköznapokon átlagosan 800-1000 megkeresés érkezik hozzájuk. Az idősek segítése nem politikai akció, a cél az, hogy minden segítségre szorulót támogassanak – szögezte le.
Emellett széles körű összefogással a VMSZ kukoricavetőmag-adományozást szervezett a leginkább rászoruló mezőgazdasági termelők számára – hívta fel a figyelmet a politikus. Olyanok igényelhették a vetőmagot, akik öt hektárnál kisebb földterülettel rendelkeznek, ők a legrászorultabbak – hangsúlyozta Pásztor István. Mint mondta, a pályázók több mint kétharmada 65 év feletti. Körülbelül 1500 támogatott kap egy-egy zsáknyi kukorica-vetőmagot, ami valamivel több mint fél hektár termőföld bevetésére elegendő. A támogatás értéke körülbelül 30 euró (mintegy 11 ezer forint). A támogatást olyan magánvállalkozók biztosították, akik korábban a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának győztes pályázói voltak, és fontosnak tartották, hogy ezzel a gesztussal is jelét adják a támogatás fontosságának, illetve hogy a korábban megnyert támogatásból az egész közösséget segítsék. Pásztor István reményét fejezte ki, hogy mások is példát vesznek az adományozókról.
A VMSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a falusi élet nem hasonlítható össze a nagyvárosokban folyó élettel, és mindenkinek az az érdeke, hogy a mezőgazdasági munkálatokat elvégezzék, hiszen “aki nem vet, az nem is arathat, és a mi számunkra elképzelhetetlen, hogy a föld parlagon maradjon”. Mint mondta, azt látja, hogy a mezőgazdasággal foglalkozók minden pillanatot kihasználnak a feladatok elvégzésére, de a mezőgazdasági térségekben a rendőrség is sokkal elnézőbb, és ha egyértelműen látszik, hogy valaki mezőgazdasági munkálatokat akar végezni, akkor nem büntetik meg, és a kijárási tilalom megszegőivel szemben is elnézőbbek.
A járvány megelőzése céljából Szerbiában bezárták a piacokat is, így a kistermelők nem tudják értékesíteni termékeiket, “ezért jelentős energiákat mozgósítottunk, hogy elindítsunk egy online piacot, hogy legalább az interneten egymásra találjanak az eladók és a vásárlók”. “Ezzel nem lehet teljes mértékben semmissé tenni azokat a következményeket, amelyeket a korlátozások eredményeznek” – mutatott rá a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke -, “de valamennyit segíthetünk”.
Szerbiában március 15-én hirdettek szükségállapotot. A nyugat-balkáni ország ezt követően teljesen lezárta határait a ki- és bejövő forgalom előtt, bezártak az iskolák, a vendéglátóhelyek, a piacok, a sportpályák, a parkok, és kijárási tilalmat vezettek be, amely a legújabb intézkedések szerint hétköznapokon 17 és 5 óra között, hétvégenként pedig szombat 13 óra és hétfő 5 óra között van érvényben. A 65 év felettiek egyáltalán nem léphetnek ki az utcára.

További cikkek