Orosz elnökválasztás – Kreml: a nemzetközi feszültség nem befolyásolja az orosz kormányalakítást

Moszkva, 2018. március 19., hétfő (MTI) – A nemzetközi konfliktushelyzetek nem befolyásolják az oroszországi folyamatokat, így a kormányalakítást sem – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában újságíróknak.

Peszkov szerint a vasárnap újraválasztott Vlagyimir Putyin elnöknek, aki hétfőn telefonhívásokat fogadott, következetes, a belső ügyekre összpontosító programja van az ország fejlesztésére. Ezzel kapcsolatban korábban utasításokat adott ki, amelynek alapján megkezdődik egy útiterv előkészítése. A szóvivő elmondta, hogy az elnök a beiktatását követően fog dönteni a kormány új összetételéről.
A kérdésre, hogy vajon a Szkripal-üggyel – Szergej Szkripal volt orosz titkosügynök és lánya Angliában történt megmérgezésével – kapcsolatos, Moszkvával szemben megfogalmazott brit vádak összefogásra ösztönözték-e az oroszokat, a szóvivő hangsúlyozta, hogy szerinte az orosz társadalom azok nélkül is “maximálisan konszolidált” volt, az ország fejlesztési tervei körül. Mint mondta, a választás eredménye ezt bizonyította.

Peszkov hangsúlyozta, hogy a Szkripal-üggyel kapcsolatban Londonnak előbb-utóbb vagy alá kell majd támasztania “megalapozatlan” vádjait, vagy bocsánatot kell kérnie Moszkvától. Úgy vélekedett, hogy adott esetben nem “a Nyugattal fenntartott viszony kiéleződéséről” van szó, hanem “nehezen megmagyarázható, érthetetlen indítékú és alaptalan” oroszellenes rágalmakról a brit vezetés részéről.
Valenytina Matvijenko, az orosz felsőház elnöke a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az elnökválasztás eredménye bebizonyította az Oroszországgal szembeni (nyugati) szankciópolitika eredménytelenségét és annak megváltoztatásához fognak vezetni. Úgy vélekedett, hogy Putyin a kampány alatti nyomásgyakorlás ellenére “méltóságteljesen viselkedett”, ami “kivívta az állampolgárok tisztletét”, a manipulálási kísérletek pedig tiltakozást váltottak ki a részükről.

További cikkek