Orvosi beavatkozás miatt elhalasztották Ratko Mladic hágai fellebbviteli perét

Arek Socha képe a Pixabay -en.
Brüsszel/Hága, 2020. március 12., csütörtök (MTI) – Orvosi beavatkozás miatt elhalasztotta az első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnok fellebbviteli perét az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa – jelentette a holland sajtó csütörtökön.

A népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Mladicnak műtéten kell átesnie, így jövő hétre ütemezett perét később tárgyalják Hágában.
Sajtóinformációk szerint a “Balkán mészárosának” is nevezett egykori parancsnok műtét utáni felépülése körülbelül hat hetet fog igénybe venni, az eljárás valószínűsíthetően ezután folytatódik.
Mladic 2018 májusában fellebbezett a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék ítélete ellen.
Ratko Mladicot az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben találta bűnösnek a bíróság. Az ítélet szerint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények – gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés – mellett a srebrenicai népirtásért is felelős, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak meg. Ezt tartják a második világháború óta elkövetett legnagyobb mészárlásnak Európában.
A hágai bíróság 2018 decemberében befejezte működését, és mandátumának lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa vette át.
A végső ítélet kihirdetésére még idén sor kerülhet.

További cikkek