Százmilliós adomány a cseh államnak, a szerb kormány kijárási tilalom bevezetését mérlegeli

koronavirus

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
    Prága, Kijev, Belgrád, Zágráb/Ljubljana, 2020. március 16., hétfő (MTI) – Csehország leggazdagabb vállalkozója 120 tonna egészségügyi eszközt adományozott a cseh államnak az új koronavírus-járvány (Covid-19) elleni küzdelemhez, az ukrán fővárosban tovább szigorítottak a járvány miatt életbe léptetett korlátozó intézkedéseken, Szerbiában további ajánlásokkal próbálnak érvényt szerezni a vasárnap kihirdetett szükségállapotnak.
A cseh államnak az a prágai PPF befektető csoport adományozott mintegy 120 tonna egészségügyi eszközt, amelynek tulajdonosa Petr Kellner, a leggazdagabb cseh állampolgár. Az adomány értéke 100 millió korona (1320 millió forint) – jelentette be hétfői Twitter-bejegyzésében Andrej Babis miniszterelnök.
A PPF ezért az összegért 1,8 millió sebészi és 1,7 millió orvosi szájmaszkot, 100 ezer koronavírus-tesztet és más egészségügyi kelléket vásárolt nagyobb részt Kínában, kisebb részt Spanyolországban. A cseh kormány hétfő reggel katonai különgépet küldött a szállítmányért a dél-kínai Sencsenbe. A szájmaszkokból és a tesztekből is jelenleg nagy hiány mutatkozik Csehországban.
“Ezek a tesztek a fertőzés előzetes, gyors megállapítására szolgálnak. Az eredmény 29 percen belül kész” – állította Babis a Twitteren..
A cseh kormány Petr Keller adományán felül további 10 millió különféle szájmaszkot vásárolt Kínában, amelyet hat tételben hoznak el Csehországba. Az első szállítmányt a Travel Service társaság gépe hozza el Prágába a hét közepéig.
Az Agrofert mezőgazdasági és vegyipari holding, amelynek Andrej Babis kormányfő volt a tulajdonosa, mielőtt pénzügyi befektetési alapba került volna, 500 ezer liter fertőtlenítő oldat elkészítéséhez szükséges nyersanyagot adományoz az államnak – jelentette be Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője. “Szükség esetén készek vagyunk a segítség növelésére” – jegyezte meg a szóvivő.
Hétfő reggel Csehországban 298 fertőzött személyt tartottak nyilván.
Az ukrán fővárosban, Kijevben tovább szigorítottak a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozásokon. Vitalij Klicsko főpolgármester hétfőn bejelentette, hogy keddtől bezárnak minden kiskereskedelmi egységet, beleértve az éttermeket, kávézókat, bárokat és a bevásárlóközpontokat is, csak az élelmiszer- és háztartási üzletek, valamint a gyógyszertárak maradnak nyitva. Az éttermek viszont házhozszállítást továbbra is vállalhatnak. A városvezetés emellett leállítja a sportlétesítmények, a szépségszalonok és a szórakoztató létesítmények működését. Továbbra is üzemelnek viszont a benzinkutak és a bankfiókok.
A tömegközlekedésben egyelőre nem lesz változtatás, viszont a Kijevből vidékre induló járatokat is korlátozni fogják, bár még nem ismert, milyen mértékben. Ukrajnában múlt csütörtöktől országos karantén van érvényben, szünetel az oktatás és betiltották a tömegrendezvényeket. Országosan kétszáz fősnél, Kijevben hatvan fősnél nagyobb rendezvény nem tartható meg.
Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint hasonló korlátozásokat vezetett be hétfőn több ukrán nagyváros – Lviv (Lemberg), Odessza, Zaporizzsja és Mikolajiv – vezetése is.
A külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy az ukrán konzulátusok világszerte határozatlan időre felfüggesztették a vízumkiadást.
Hétfőre Ukrajnában ötre emelkedett a koronavírus-fertőzéses esetek száma, eddig egy halálos áldozata van a betegségnek.
Kijárási tilalmat rendelhetnek el Szerbiában – jelentette be Ana Brnabic kormányfő hétfőn, miután a vasárnap esti szükségállapot kihirdetését követően sem csökkent az utcákon a tömeg. Mint mondta, vasárnap megkérték a lakosságot, hogy csak az menjen az utcára, akinek muszáj, hétfőn azonban emberek tömege lepte el a városközpontokat, az élelmiszerüzleteket és gyógyszertárakat. Hozzátette, ha nem látják, hogy az emberek önként betartják az előírásokat, akkor akár kijárási tilalmat is elrendelhetnek.
Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter közölte, bizonytalan határidőre elhalasztják a nem életfontosságú műtéteket, minden egészségügyi intézmény legfontosabb feladata a koronavírus-fertőzöttek ellátása lesz.
A nyugdíjasokat arra kérték, ne menjenek az utcára, a számláik befizetési határidejét három hónappal meghosszabbították. A kormány mindenkit arra kért, hogy ha lehet, elektronikusan intézze hivatalos ügyeit.
A szükségállapot kihirdetése egyben azt is jelenti, hogy kivezényelték a hadsereget az utcákra, hétfőtől katonák védik a kórházakat és a határátkelőhelyeket, szükség esetén pedig a postákat, a repülőtereket, valamint az autóbusz- és vasúti pályaudvarokat is.
Az ország legtöbb városában a tömegközlekedés a hétvégi menetidő szerint zajlik. Belgrádban a vendéglátó-ipari egységek 8 és 20 óra között tarthatnak nyitva, és a nyitva tartási idő alatt a zárt helyiségekben legfeljebb ötvenen tartózkodhatnak. Az előírások betartását a rendőrség ellenőrzi.

További cikkek