Székely szabadság napja – Székelyföld mesterséges elszegényítése ellen tiltakoztak Sepsiszentgyörgyön

Fotó: A székely szabadság napján megemlékezés Sepsiszentgyörgyön
Sepsiszentgyörgy, 2020. március 10. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezése Sepsiszentgyörgyön a Turul-emlékműnél 2020. március 10-én. MTI/Kátai Edit
Kolozsvár/Sepsiszentgyörgy, 2020. március 10., kedd (MTI) – Székelyföld erőltetett és mesterséges elszegényítése ellen, a régió autonómiája mellett foglaltak állást mindazok, akik a sepsiszentgyörgyi Turul szobor mellett gyűltek össze a Székely szabadság napja alkalmából.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett megszorítások miatt lemondott a marosvásárhelyi megemlékezésről és tiltakozó felvonulásról, de a Sepsiszéki Székely Tanács sepsiszentgyörgyi rendezvényét – melyen mintegy 250-en vettek részt – engedélyezte a polgármesteri hivatal.
Itt olvasták fel a rendezvény kiáltványát, melyet a résztvevők nevében Izsák Balázs, az SZNT elnöke jegyzett. A dokumentum szerint Románia kormányát súlyos felelősség terheli Székelyföld mesterséges elszegényítéséért, amelyhez tizenhárom éve uniós eszközöket is igénybe vesz.
A közfelkiáltással elfogadott dokumentumban a sepsiszentgyörgyi tüntetők szót emeltek Székelyföld mesterséges elszegényítése ellen, követelték a “úgynevezett székely terrorperben ártatlanul elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátását”, valamint azt, hogy a közigazgatási átszervezés során Székelyföld alkosson önálló, autonóm jogkörökkel rendelkező közigazgatási és fejlesztési régiót a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott jogszabálytervezet alapján.
A követelések sorába az 1990 márciusában szervezett marosvásárhelyi magyarellenes pogrom kivizsgálása, az úzvölgyi katonai temető korábbi helyzetnek és a történelmi valóságnak megfelelő helyreállítása és annak a bírósági keresetnek a visszavonása is bekerült, amelyben Románia 2019. július 8-án megtámadta az Európai Bizottság azon határozatát, amellyel bejegyezte a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését. A kiáltvány szerint az EU luxembourgi bíróságán benyújtott kereset a román kormány inkompetenciáját, az EU alapértékeivel szembeni ellenséges viszonyulását, és saját magyar nemzetiségű állampolgárai ellen folytatott hadjáratát bizonyítja.
A petíció ismételten kinyilvánítja, hogy Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi egységét és állami szuverenitását, nem sérti a Székelyföldön élő román és más nemzetiségű polgárok érdekeit, sem Románia alkotmányát. Sőt, az autonómia törvénybe iktatása Románia érdekeit szolgálja, és az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket teljesíti.
Beszédében Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke erő felmutatására, a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés aláírására buzdított. Megemlítette: a hátralévő két hónapban ötször annyi aláírást kell összegyűjteni, mint amennyi az elmúlt tíz hónapban gyűlt össze. “Addig nem lesz székely szabadság, míg lehajtott fejjel, sorsunkba beletörődve kullogunk az utcán” – jelentette ki a szónok.
A román kormánynak és Románia parlamentjének címzett kiáltványt a megmozdulás szervezői a rendezvény után átadták a Kovászna megyei prefektusi hivatal képviselőjének.

Sepsiszentgyörgy, 2020. március 10.
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezése Sepsiszentgyörgyön a Turul-emlékmûnél 2020. március 10-én.
MTI/Kátai Edit

További cikkek