Szerbia koronavírus-teszteket ajándékozott Koszovónak

Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

Belgrád/Pristina, 2020. április 17., péntek (MTI) – Szerbia ezer koronavírus-tesztet ajándékozott Koszovónak pénteken a két ország közötti fagyos viszony ellenére – számolt be az eseményről a szerb és a koszovói sajtó.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban azóta sem hajlandó ezt elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tartja a túlnyomó többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődött párbeszéd a kapcsolat javításáról, valódi előrelépés azonban nem történt. Koszovó 2018-ban százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra, az intézkedést pedig csak néhány hete függesztették fel ideiglenesen. Mindkét ország választás előtt áll, így a párbeszéd nyilvánvalóan csak az új típusú koronavírus-járvány lecsengése és az új kormányok felállása után folytatódhat.
Belgrád mindezek ellenére, a jószomszédi viszony és a térség egységes járvány elleni küzdelme jegyében adományozott ezer koronavírus-tesztet Pristinának.
Faik Hoti koszovói egészségügyi miniszter a közösség médiában erősítette meg a tesztek megérkezését.
A járvány kitörése óta a hétmilliós Szerbiában 5690 fertőzöttet regisztráltak, 110-en belehaltak a betegség szövődményeibe, 534-en pedig már felgyógyultak a betegségből. Az 1,8 milliós Koszovóban a regisztrált fertőzöttek száma 449, a SARS-CoV-2 vírusnak eddig 12 halálos áldozata van a nyugat-balkáni országban, 79-en pedig felgyógyultak.

További cikkek