Szerbiában jelenleg a több tízezer hazatérő okozza a legnagyobb gondot

stevanaksentijevic képe a Pixabay -en.

stevanaksentijevic képe a Pixabay -en.
Lezárták a belgrádi Nikola Tesla nemzetközi repülőteret
Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2020. március 19., csütörtök (MTI) – Szerbiában jelenleg a külföldről hazatérők nagy száma jelenti a legnagyobb gondot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – jelentette ki szerda este Ana Brnabic miniszterelnök.

Mint mondta, vasárnap óta 65 ezer vendégmunkás, valamint külföldön tanuló vagy üdülő állampolgár tért vissza az országba, jelentős fennakadást okozva a határokon, de veszélyeztetve az országban élőket is.
Kiemelte: ezek az emberek annak ellenére indultak útnak, hogy a kormány és a köztársasági elnök kifejezetten kérte, ne tegyék.
A hazatérők mindegyike – attól függően, honnan érkezik – 14-28 napos házi karanténra kényszerül.
Ana Brnabic azt is bejelentette, hogy a karantén szabályait megszegők súlyos büntetésekre számíthatnak. Azok, akik igazoltan megfertőznek másokat, 1-8 év börtönre ítélhetők, de akár 2-12 év szabadságvesztést is kaphatnak, ha a fertőzött meghal – figyelmeztetett.
Szerbiában csütörtökre 97-re nőtt a fertőzöttek száma.
Az elővigyázatossági intézkedések részeként lezárták a belgrádi Nikola Tesla nemzetközi repülőteret, az államfő és a kormányfő pedig a határok teljes lezárását fontolgatja, ami azt jelenti, hogy határozatlan ideig a szerbiai állampolgárok sem léphetnének be az országba.

További cikkek