Szerbiai választások – A szerbiai választási bizottság leállította a választási előkészületeket

F1 Digitals képe a Pixabay -en.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2020. március 16., hétfő (MTI) – Határozatlan időre leállította az április 26-ra tervezett általános választások minden előkészületi munkáját a szerbiai választási bizottság hétfő este.

A választási bizottság a kormány vonatkozó határozata, illetve a szükségállapot kihirdetése miatt úgy döntött, hogy leállítja a választási előkészületeket, ám az eddig elvégzett munkát, a támogatói aláírások gyűjtését, illetve a beadott és kihirdetett listákat nem nyilvánítja semmisnek.
A testület közölte, hogy a szükségállapot visszavonását követően új határidőket szab a választási előkészületeknek.
A választási bizottság hatáskörén kívül esik a választások elhalasztása, ám az előkészületi munkák leállítása arra utal, hogy a korábbi bejelentésekkel összhangban, valamint a pártok vezetőivel folytatandó tárgyalásokat követően a köztársasági elnök kedden bejelenti az április 26-ra tervezett országos, vajdasági tartományi és önkormányzati választások elhalasztását.
Szerbiában vasárnap hirdettek szükségállapotot az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A döntés következtében bezárták a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat és felsőoktatási intézményeket, hétvégi menetrend lépett életbe a tömegközlekedésben, a vendéglátó-ipari egységek nyitvatartási idejét 8 és 20 óra közé korlátozták, a beltéri rendezvényeken, illetve az éttermekben és kávézókban legfeljebb 50-en tartózkodhatnak. Szerbiába éjfél óta csak a szerb állampolgárok, valamint a diplomaták és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be, ám mindenki kötelezően házi karantén alá kerül 14 napra, míg a járvány európai gócpontjaiból – Olaszországból, Spanyolországból, Svájcból és Ausztriából – érkezőket 28 napos karantén várja. A karantén szabályainak megszegése három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. A szerb kormány emellett 30 napra megtiltotta a gyógyszerek exportját, valamint korlátozta a fertőtlenítőszerek, a maszkok és a kesztyűk megvásárolható mennyiségét. Az ügyintézés szinte teljesen leállt, a kormány bejelentése szerint a szükségállapot visszavonásáig a dokumentumok érvényességi idejét nem kell meghosszabbítani.
A nyugat-balkáni országban eddig 57 fertőzöttet regisztráltak.

További cikkek