Szerbiai választások – Várhatóan ismét a Szerb Haladó Párt alakíthat kormányt – HÁTTÉR

krzysztof-m képe a Pixabay -en.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója írja: Belgrád, 2020. június 18., csütörtök (MTI) – Elsöprő, 58-61 százalékos győzelmet jósolnak a közvélemény-kutató ügynökségek a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) számára a vasárnapi parlamenti választásokon, így kétségtelen, hogy ugyanaz a politikai erő fogja irányítani az országot a következő négy esztendőben, mint az elmúlt nyolcban.

A Szerb Haladó Pártnak jelenleg 131 képviselője van a 250 tagú törvényhozásban, koalíciós partnereivel együtt pedig 166. A 2016-os előrehozott választás előtt kényelmes kétharmaddal rendelkezett, ám az akkori választás – noha a SNS győzelmével ért véget – jelentős mandátumvesztéssel járt.
A választás eredetileg április 26-án tartották volna meg, ám a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani. Az ellenzéki pártok szerint még mindig korai az urnák elé szólítani az állampolgárokat, a kormány és az államfő szerint azonban semmi sem indokolja az ismételt halasztást.
Az ellenzék egy része már az év elején bejelentette, hogy bojkottálja a voksolást, és az összes kormánykritikus pártot erre szólította fel. Végül az ellenzéki összefogásból semmi nem lett, sok kisebb párt ugyanis úgy gondolta, a parlamenti bejutási küszöb 5-ről 3 százalékra történt csökkentése remek lehetőséget biztosít arra, hogy bekerüljön a törvényhozásba. A felmérések szerint azonban a parlamentbe jutó ellenzéki pártok nem fogják jelentősen befolyásolni a szerbiai politikai életet, olyan kis számban képviseltetik ugyanis majd magukat, hogy képtelenek lesznek hatással lenni a SNS által vezetett koalíció döntéseire.
Az ellenzék egyebek mellett azzal vádolta a Szerb Haladó Pártot és vezetőjét, Aleksandar Vucicot, hogy ellehetetleníti az ellenzéki képviselők megjelenését a sajtóban, és ezzel gyengíti a nem kormánypárti véleményeket. Azt is a szemére vetették Aleksandar Vucicnak, hogy túllép az alkotmány szerint inkább csak ceremoniális köztársasági elnöki hatáskörén, és voltaképpen ő irányítja a kormányt, de még az igazságszolgáltatást is.
Aleksandar Vucic államfői és pártelnöki szerepe az utóbbi időben valóban gyakran összemosódott. A koronavírus-járványt kihasználva az államfő az ország megmentőjeként jelent meg a sajtóban, és minden lehetőséget megragadott, hogy szerepeljen a médiában, saját szerepének fontosságát hangsúlyozva a járvány megfékezésében. Az sem véletlen, hogy pártja nem is saját névvel indul a vasárnapi megmérettetésen, a választási lista neve Aleksandar Vucic – A gyermekeinkért.
Annak ellenére, hogy a párt listavezetője a jelenlegi mezőgazdasági miniszter, Branislav Nedimovic, még egyáltalán nem lehet tudni, hogy kit szeretne az SNS a miniszterelnöki székbe ültetni győzelme esetén. A párt bírálói szerint erre a posztra is személyesen Aleksandar Vucic fogja kiválasztani a megfelelő embert, akit a következő négy évben képes lesz a háttérből irányítani, ahogyan azt Ana Brnabic jelenlegi kormányfővel is tette.
A várakozások szerint az SNS ismét a Szerbiai Szocialista Párttal, valamint a Vajdasági Magyar Szövetséggel alkothat kormányt, arra vonatkozólag azonban még találgatások sincsenek, hogy melyik tárcát ki vezethetné.
A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez lesz a tizenkettedik parlamenti választás. A 6,5 millió választópolgár június 21-én 7 és 20 óra között adhatja le szavazatát.

További cikkek