Szijjártó: magyar vállalatok 18 milliárd forint értékű beruházást valósítanak meg Szerbiában

Szijjártó Péter Belgrádban
Belgrád, 2020. május 15. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak nyilatkozik Magyarország belgrádi nagykövetségén 2020. május 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád, 2020. május 15., péntek (MTI) – Tizennyolcmilliárd forint értékű beruházást hajtanak végre magyar vállalatok Szerbiában, amihez a magyar kormány 8,5 milliárd forintos támogatást biztosít, és ezzel erősödik a szerb és a magyar gazdaság is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban.

A tárcavezető kiemelte, hogy a beruházások alapvetően a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és a mérnöki tudást igénylő iparágak területén valósulnak meg.
A magyar kormány összesen 10 milliárd forintos támogatási keretéből azok a magyar vállalatok részesülhetnek, amelyek Szerbiában hajtanak végre beruházásokat, építenek gyárakat, kezdenek termelő- vagy feldolgozó tevékenységet, és ezáltal növelik az exportkapacitásaikat. Kilenc vállalat pályázatát fogadták el.
A támogatással “nyilvánvalóan erősítjük a szerbiai gazdaságot is, ami a mi érdekünk, hiszen egy szoros egymásra utaltságban élünk itt, ugyanakkor erősítjük a magyar vállalatoknak az európai, sőt globális piacokon való jelenlétét, hiszen ha egy magyar vállalat már nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is tud komoly termelési tevékenységet folytatni, akkor az a nemzetközi piacokon való versenyképességét növeli, és a magyar gazdaságnak most erre van szüksége, hiszen új világgazdasági korszak jön, új verseny indul, és nagyon fontos, hogy a magyar vállalatok jó startpozícióval rendelkezzenek” – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.
Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország számára Szerbia az első számú kereskedelmi partner a Nyugat-Balkánon. A legtöbb magyar tőke Szerbiába érkezik, a két gazdaság újraindulása szempontjából ugyanazok a vállalatok játsszák a kulcsszerepet – mutatott rá.
Mint mondta: a legnagyobb magyarországi bank, az OTP a legnagyobb hitelállománnyal rendelkező pénzintézet Szerbiában, emellett pedig a legnagyobb magyar vállalat, a Mol történelmének legnagyobb szerbiai beruházását fejezte be a közelmúltban.

További cikkek