Több mint 20 ezer bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren 2014 óta

Fotó: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.
Genf, 2020. március 6., péntek (MTI/AP) – Egy líbiai hajótörés és több, a közelmúltban történt incidens következében becslések szerint meghaladta a 20 ezret 2014 óta azoknak a bevándorlónak a száma, akik átkelés közben életüket vesztették a Földközi-tengeren – közölte pénteken az ENSZ migrációs szervezete.
Paul Dillon, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője elmondta, hogy feltehetően 91 ember veszett a tengerbe, akik gumicsónakkal vágtak neki a Földközi-tengernek a líbiai Garabulli kikötőjéből február 9-én, egy másik, február 14-én Algériából indult hajónak pedig nyoma veszett.
Az IOM pénteken közzétett jelentése szerint 2016 óta – amikor több mint 5000 ember veszett átkelés közben a Földközi-tengerbe – évről évre csökkent a halálos áldozatok száma.
Az ENSZ-szervezet ismételten szorgalmazta, hogy “terjesszék ki a biztonságos, törvényes lehetőségeket a bevándorlók és menekültek számára”, hogy ily módon csökkentsék a törvénytelen utat választók számát, és “megelőzzék a szükségtelen és elkerülhető halálozásokat”.
Az IOM sajnálkozását fejezte ki azok miatt az a “kísértethajók” vagy “láthatatlan hajóroncsok” miatt is, amelyekre gyakran a civil szervezetek hívják fel a figyelmet, amelyek segélyhívásokat kapnak a tengeren bajba kerülő bevándorlóktól, illetve az eltűntek hozzátartozóitól.
“Az általunk regisztrált halálesetek kétharmadánál az emberek nyomtalanul eltűntek a tengeren” – közölte Frank Laczko, az IOM globális migrációs adatkezelő központjának igazgatója.

További cikkek